20100414

ΧΕΝΤΡΙΞ

ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΜΙ ΧΕΝΤΡΙΞ. Κατ' αρχάς, τον έχουν πιάσει όλοι λάθος. Κι αυτό γιατί κοιτάνε πάντα την κιθάρα και τους διαφεύγει το σύνολο.

Δεν τους παρεξηγώ, γιατί ο πούστης το' χε τρελά! Αλλά το θέμα είναι ότι δε θα' πρεπε να κοιτάτε μόνο την κιθάρα, γιατί ο Χέντριξ δεν έπαιζε με τα χέρια. Όχι, ούτε με τα δάχτυλα, έξυπνε... Σκάσε κι άκου την αλήθεια: Ο Χέντριξ έπαιζε με την αφάνα.

Μάλιστα κύριοι, με την αφάνα! Γιατί αυτή η αφάνα δεν ήταν μια συνηθισμένη αφάνα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο μέγεθος ή τις πενήντα δύο ποικιλίες τερμιτών που μπορεί να φιλοξενούσε. Όχι! Αναφέρομαι στο περιεχόμενο.

Βλέπετε, o Τζόνυ Άλλεν Χέντριξ, γιος του Αλ Χέντριξ, είχε το περίεργο συναπάντημα να γεννηθεί με τον πιο υπερτροφικό εγκέφαλο στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ενώ στην αρχή ήταν κανονικός, όσο μεγάλωνε ο Τζίμης μεγάλωνε κι αυτός μαζί του, μέχρι που υπερκέρασε το κεφάλι του, και οι γονείς του μες στη φούρια τους δεν είχαν άλλη λύση απ' το να του φορέσουν μια ψεύτικη αφάνα που κάναν ειδική παραγγελία από ένα κατάστημα περουκών στο Τουσκαράγουας του Οχάιο! Στα λέω όλα αυτά γιατί το' χω ψάξει.

Η οικογένεια Χέντριξ δεν βρήκε χρησιμότητα για την υδρόγειο που κουβαλούσαν οι ώμοι του μικρού Τζίμι. Στο σχολείο ήταν σκράπας στα μαθηματικά. Αλλά ο μικρός Τζίμι μάθαινε σιγά σιγά, στα μουλωχτά, τα μυστικά της ψευτο-αφάνας. Στον ύπνο του έβλεπε πλανήτες να χορεύουν και την μωβιά ομίχλη των νεφελωμάτων. Καμιά φορά, όταν δεν υπήρχαν άλλοι γύρω του να τον αποσπούνε και η νύχτα ήταν καθαρή, μπορούσε να αφουγκραστεί τα παλσάρ να πάλλονται και τα κβαζάρ να κράζουν. Μια φορά η μητέρα του τον έβαλε να τακτοποιήσει τα κουζινικά της, κι όταν γύρισε τρεις ώρες μετά, τον βρήκε να τα' χει απλώσει στο πάτωμα, σ' ένα περίεργο γεωμετρικό σχήμα που ήταν φτυστός ο Άλφα ο Κένταυρος!

Φυσικά ο Τζίμι δεν είχε ιδέα πως έμοιαζε ο Άλφας. Ούτε ήξερε τι είναι τα παλσάρ και τα νεφελώματα. Τώρα που έχει προχωρήσει η επιστήμη και μπορούμε να δούμε το πράγμα πιο λογικά, συμπεραίνουνε κάποιοι επιστήμονες, ότι ο εγκέφαλος του Χέντριξ, που ήταν φρικιό της φύσης ή θαύμα της βιολογίας ανάλογα πως θα το πάρεις, ήταν χίλια σκαλιά πάνω στην εξελικτική σκάλα, και ήταν εφοδιασμένος για μια εποχή που η ανθρωπότητα θα ζει στο διάστημα!

Όταν άνοιξαν οι επιστήμονες τον εγκέφαλο, βρήκαν μέσα μηχανάκια που συντονίζονταν με τις υπερχορδές και κάτι τέτοια περίεργα. Το μυαλό του Χέντριξ ήταν ένα κοσμικό ραδιόφωνο- έπιανε τον ήχο που κάνει το στερέωμα καθώς στροφάρει αργά αργά τα γρανάζια του, αντηχώντας μέσα στην ίδια του την απεραντοσύνη. Αυτά όλα τα είδαν αφού πια είχε αφήσει αυτόν τον κόσμο ο Τζίμι- αλλά θα φτάσουμε κι εκεί.

Κι αν δε με πιστέυετε, σας προκαλώ να πάτε να δείτε με τα μάτια σας τον εγκέφαλο του Χέντριξ στο μουσειακό τμήμα του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Μην πάτε όμως τώρα αύριο μεθαύριο, γιατί τον έχουν βγάλει να τον καθαρίσουν και θα πάτε τζάμπα.

Φυσικά, όπως θα' χεις σκεφτεί ήδη γιατί ξέρω ότι είσαι σοβαρός και έξυπνος αναγνώστης, το διάστημα δεν κάνει ήχους. Ο ήχος δεν διαδίδεται στο κενό. Το διάστημα λειτουργεί όμως με ρυθμούς, με τόνους και διαστήματα, πάνε τι-τι-τιτ οι φλασιές του παλσάρ, και ξαφνικό τσαφ το άστρο που πεθαίνει. Και μες στο τεράστιο κεφάλι του Χέντριξ αυτά τα γαλαξιακά τηλεγραφήματα ακούγονταν σαν, χμμ, μουσική...

Ε λοιπόν θα πρέπει να χεις καταλάβει που το πάω. Όταν ο Χέντριξ πρωτοέπιασε κιθάρα είδε στις χυμώδεις καμπύλες της έναν αποκωδικοποιητή. Έκανε την κιθάρα το μόντεμ που ξεφόρτωνε τα μαθηματικά που κατέγραφε η αφάνα. Η μουσική των σφαιρών σε ζωντανή μετάδοση! Ένας κοσμικός μετασχηματιστής, χρόνια -μπαρδόν- έτη φωτός μπροστά! Υπέροχα πράγματα. Αν υπάρχει μία έννοια που κυριαρχεί σε όλη τη διαδικασία είναι αυτή της ενέργειας. Η πληροφορία είναι ενέργεια. Ρεύμα. Ο Χέντριξ ρουφούσε κοσμική ενέργεια και την εξαπέλυε σε όχλους άπλυτων τριπαρισμένων χίππηδων. Για το γεγονός ότι το σύμπαν ακούγεται σαν το πιο παθιάρικο και καβλωτικό ροκ στον κόσμο δε θέλω να δηλώσω τίποτα γιατί δεν είναι της παρούσης.

Γι' αυτό σας λέω- μη λυπάστε που πέθανε ο Χέντριξ. Ο Χέντριξ δεν πέθανε επειδή ντερλίκωσε με τα Βέσπεραξ της γκόμενας του, ούτε πνίγηκε στον αλκοολούχο εμετό του- όχι, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο εδώ κύριοι: ο Χέντριξ πέθανε γιατί έπρεπε να τηρηθεί η αρχή διατήρησης της ενέργειας. Η συνείδηση του, που ήταν πληροφορία, άρα ενέργεια, διοχετεύτηκε πίσω στο αστρικό του σπίτι. Η υδρόγειος του Χέντριξ είναι επιτέλους ανάμεσα σε φίλους! Ποιος μπορεί να φανταστεί σε τι περιπέτειες θα μπλέκει... Θα σνιφάρει την αστρική σκόνη και θα κάνει ταντρικό σεξ με την Ανδρομέδα. Θα καβαλάει τον κομήτη του Χάλεϋ και θα βλέπει δεκαεννιά ηλιοβασιλέματα σε ένα απόγευμα. Θα κάνει τσουλήθρα τις υπερχορδές και θα βουτάει στα νεφελώματα. Θα παίζει μπλουζ στην κηδεία του Παππού Ήλιου.

Κάπου εκεί έξω ο Τζίμι Χέντριξ τινάζει τις πολύχρωμες ρόμπες του πάνω απ' τη νύχτα μας, γρυλίζει ένα ριφ που ξεσήκωσε απ' την πατέντα ενός μακρινού αστερισμού, παίζει λίγο με το ατέλειωτο feedback που του παρέχουν οι φυσικές αντηχήσεις ανάμεσα στα φεγγάρια του Δία, και μετά από ένα γαλαξιακό έτος και κάτι ψιλά, αφού έχει ανασυνθέσει την Ενάτη του Μπετόβεν για κονσέρτο με δέκα αδέσποτους αστεροειδείς, ολοκληρώνει το σόλο του τινάζοντας ασισθησιακά τη γλώσσα του πάνω στον δακτύλιο του Κρόνου. Ένα βράδυ που ο ουρανός θα είναι καθαρός, και δε θα έχεις κανένα να σε αποσπάει, τέντωσε τ' αυτιά σου ν' ακούσεις το φεγγάρι, και μπορεί να πιάσεις κάτι γνώριμο, κάτι που έχεις ξανακούσει, κι όταν πας σπίτι και ψάξεις τις μουσικές σου, όταν το βρεις βάλτο να παίξει δυνατά, για ν’ ακουστεί όταν λέει: May This Be Love.

1 σχόλιο:

  1. Εγώ μπορεί να έχω αφάνα, παραμένω όμως σκράπα στα μαθηματικά (ή τη μουσική), και, κυρίως, ακόμα να αποκωδικοποιήσω το δικό σου φετίχ με τις αφάνες.

    Kudos πάντως. Σ' ευχαριστώ για το διαφωτιστικό άρθρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποψάρα: