20100503

Σφυροκοπώντας τον IRONMAN με τη χορηγεία της Κουλτουρόσουπας

Κριτική του Ιron-Man 2 για την Κουλτουρόσουπα. Και πάλι, τα συν, τα πλην και τα αστερακια δεν ειναι του γούστου μου, αλλά έπρεπε να συμμορφωθώ με το στάτους κβο της υπόθεσης.

"We're safe. America is secure. You want my property - you can't have it! But I did you a big favor. I have successfully privatized world peace."
O Τόνυ Σταρκ είναι ο Iron Man στην πιο δύσκολη στιγμή του: Τον γυροφέρνουν παρεξηγημένος αιμοβόρος Ρώσος με ηλεκτρικά μαστίγια, κυβέρνηση που θέλει να πατεντάρει τη στολή του, αντιπαθητικός ανταγωνιστής με τραγικά γυαλιά, καρκινικές παρενέργειες της εν λόγω στολής, δυσλειτουργική σχέση με την γραμματέα του, και ο ίδιος ο αδηφάγος εγωισμός και η αυτοκαταστροφική ροκ σταρ περσόνα του.
(+)Το Καστ.
Mickey Rourke. Sam Rockwell. Don Cheadle. Gwyneth Paltrow. Samuel Jackson. Scarlett Johansson. Jon Favreau. Και φυσικά Downey Jr, αυτός ο γλυκύτατος, γλυκύτατος μπάσταρδος. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα?
(+)Όταν δουλεύει, δουλεύει.
Για περίπου ένα αξιοπρεπές πρώτο μισό, ο Iron Man φαίνεται να έχει φέρει πίσω ότι σε έκανε να μοιράζεις μπουνιές στους διπλανούς σου από την πολύ πώρωση. Τα ακαταμάχητα ποζεριλίκια και οι ατάκες του Downey, το μείγμα χαβαλετζίδικης διάθεσης και ροκ εν ρολ δράσης, το ανανεωτικά ανάλαφρο της παραγωγής, το background των υπερπολυτελών πάρτι και των ιδιωτικών τζετ, οι υστερικοί διάλογοι με την Paltrow, η αίσθηση ότι προσπαθούν λίγο αλλά πετυχαίνουν πολλά- ότι έκανε την πρώτη ταινία να τα σπάει. Αλλά μετά έπρεπε να βάλουν κι άλλα. Που μας βγάζει στο...
(+)Φιλοδοξία! (πόντοι για μια σκεπτόμενη μπλοκμπαστεριά)
Ο Iron Man ακολούθησε την πορεία του Σκοτεινού Ιππότη στο sequel: Άλλαξαν σεναριακό team και βάλαν στόχο μια ταινία με περισσότερη πλοκή, περισσότερους χαρακτήρες, μια πιο σοβαρή και σχετική με τον πραγματικό κόσμο ιστορία. Δύσκολο εγχείρημα, αν σκεφτείς ότι έπρεπε παράλληλα να διατηρήσουν το στοιχείο που λέγαμε πιο πάνω. Απ' αυτή την άποψη, είναι όντως το μεγαλύτερο sequel που θα περίμενες- Περισσότεροι χαρακτήρες από τίτλους της Marvel είναι πεταμένοι μέσα από κάθε άλλη φορά, ενορχηστρωμένοι να διεξάγουν ένα περίπλοκο σεναριακό κατασκεύασμα. Απλά μετρήστε τα δεινά που απαριθμώ στην εισαγωγή, και πείτε μου ότι ο Iron Man δεν προσπαθεί.
Και ο Iron Man προσπαθεί πολύ: "Είμαι ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά των πυρηνικών", καυχιέται ο Σταρκ. "Ιδιωτικοποίησα την παγκόσμια ειρήνη", λίγο αργότερα. Οι κακοί δε θέλουν (μόνο) να δείρουν τους καλούς, θέλουν τα παχουλά συμβόλαια του Πενταγώνου. Ο ήρωας έχει πάρει στην πλάτη του την άμυνα μιας χώρας, όταν παλεύει να τα βγάλει πέρα με την αφεντιά του. Τον Batman του Christopher Nolan τον κυνήγησαν κυριολεκτικά οι αστυνομικοί γιατί το έπαιζε αστυνομικός. Τον Iron Man του Jοn Favreau τον κυνηγάει δικαστικά η Εθνοφρουρά γιατί το παίζει ανακατωσούρα αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Βαθύτερα ακόμα, αν αυτή η πολιτική είναι είναι το νόμισμα, τότε η επικίνδυνη θρασυδειλία των κακών δεν είναι παρά η άλλη όψη στον αφελή αλτρουισμό του ήρωα. Σχεδόν φαίνεται να τα βγάζει πέρα ο Iron Man. Αν μη τι άλλο λόγω η σκανταλιάρικη ασέβεια που τον χαρακτηρίζει αφήνει ένα περιθώριο για ειρωνεία. Ο Ιron Man προσγειώνεται εν μέσω πυροτεχνημάτων μπροστά σ' ένα γιγαντιαίο video wall με μια Αστερόεσσα να κυματίζει και μια ομάδα cheerleaders ανάμεσα τους. Εκείνη τη στιγμή, το υπερφίαλο εγώ του είναι ακριβώς ίσο με τον πρησμένο ιδεαλισμό της υπερδύναμης που υπηρετεί.
(-)Υπερβολική φιλοδοξία.
Σπάνια βλέπεις μια ταινία να διαλύεται με τόση μαθηματική ακρίβεια, να σκοντάφτει τόσο προδιαγεγραμμένα στις επιδιώξεις της. Ο Iron Man χάνει τη μπάλα γύρω στα μισά. Αποτυγχάνοντας να ισορροπήσει τους πολυάριθμους χαρακτήρες και τα χίλια μύρια νήματα της ιστορίας του, μπουρδουκλώνοντας τις προτεραιότητες του προσπαθώντας να είναι ταυτόχρονα σκοτεινός και διασκεδαστικός, σοβαρός και αστείος, ο ρυθμός πάει στο διάολο και το σύνολο παίρνει τον κατήφορο μέχρι που δεν υπάρχει πράγμα στον κόσμο που να σ' ενδιαφέρει λιγότερο απ' το αν θα ξεπεράσουν οι Downey και Paltrow τις εγγενείς ασυμβατότητες των χαρακτήρων τους ώστε να τη φιλήσει στο τέλος. Η ταινία καταρρέει επισήμως τη στιγμή που ο Τόνυ Σταρκ βρίσκει τη λύση σ' ένα απ' τα πιο χοντρά προβλήματα του με μια ακατανόητη ακολουθία ιπτάμενων hitech γραφικών που πετάει εδώ και κει και κάπως τον οδηγούν στο να κατασκευάσει κάτι που μοιάζει με αυτοσχέδιο επιταχυντήρα σωματιδίων. Σ' αυτόν, όλα έμοιαζαν απολύτως λογικά.
(-)Βάλτε κι άλλα ΚΡΑΚΑΜΠΟΥΜ (μας πείσατε ότι είστε έξυπνοι στο πρώτο μισάωρο)
Θα περίμενες μια ταινία με τόσους AC/DC να ροκάρει. Δεν το κάνει. Τα καμπούμ! και τα μπλάμο! δεν χαρίζονται τόσο απλόχερα όσο θα περίμενες. Δεν υπάρχει μία χορταστική σκηνή δράσης στην ταινία. Και μέχρι να κυνηγήσει όπως όπως όλες τις ξεκρέμαστες υποπλοκές για να τα δώσει όλα στο φινάλε, έχει χάσει κάθε ίχνος έντασης και συναισθηματικής εμπλοκής του θεατή- Ναι, αυτό σημαίνει ότι γίνεται βαρετή. Μετά το τερματικό κοκομπλόκο που σας έλεγα πιο πάνω δεν συνέρχεται ποτέ. Η δράση της κορύφωσης έρχεται καθυστερημένη, σε μικρή ποσότητα, και ποιότητα που υπολείπεται αυτής της αρχής (πόσο μάλλον της πρώτης ταινίας). Και τελειώνει πάνω που γίνεται καλό: Η τελική αναμέτρηση με τον Whiplash του Rourke δε διαρκεί πάνω από τρία λεπτά.
(-)Scarlett (αλλά δε φταίει αυτή)
Το μεγαλύτερο φάουλ από όλο το μπάχαλο το τρώει ο χαρακτήρας της Johansson. Τί σκατά έκανε η Johansson σ' όλη την ταινία? Για ποιο λόγο να προσλάβεις μια υπερσελέμπριτυ αν θέλεις μόνο να την έχεις να δείχνει περιστασιακά μοιραία, μιλώντας σπάνια, μόνο και μόνο για να ρίξει ξύλο στο τέλος? Ποιος ο λόγος να υπάρχει καν αυτός ο χαρακτήρας στο σενάριο σου, αν το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί την εισαγωγή στους Avengers του 2011? Κι επίσης, γιατί έπρεπε ο Favreau να κόψει ρόλο για την πάρτη του?

(=)
Ξενέρωμα. Το Iron Man 2 ήταν το πιο αναμενόμενο sequel που είχαμε από εποχής Dark Knight. Θα περίμενες το franchise να ακολουθήσει τροχιά Spiderman και να επιστρέψει με την πετυχημένη φόρμουλα μεγαλύτερη και δυνατότερη από ποτέ, αξιοποιώντας μπάτζετ που δεν είχε στη πρώτη γύρα. Αντ' αυτού κατάφεραν να φέρουν τους όρους "Iron Man" και "βαρετό" στο ίδιο κείμενο. "Iron Man" και "βαρετό" στο ίδιο κείμενο? Seriously?

(6)******

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποψάρα: