20100425

ΚΙCK-ASS γνώμη για την Κουλτουρόσουπα

Κριτική του Kick-Ass για την Κουλτουρόσουπα. Τα συν, τα πλην και τα αστερακια δεν ειναι του γούστου μου, αλλά έπρεπε να συμμορφωθώ με το στάτους κβο της υπόθεσης.

Ο Ντέηβ Λιζέφσκι είναι ένα κανονικό παιδί που διαβάζει σουπερήρωες. Μια μέρα, αποφασίζει να γίνει κιόλας.

(+)
Ένα μέρος αχαλίνωτη, υπερβίαια περιπέτεια, ένα μέρος ψυχωμένo teen comedy, εκατό τα έκατο ξέφρενη πολιτική στραβότητα

Ο Ντέηβ Λιζέφσκι γίνεται υπερήρωας και τρώει τα μούτρα του άσχημα, όσο άσχημα απαιτεί η απομυθοποίηση του ηπερήρωα σε απλό άνθρωπο με απωθημένα και τη βίδα λίγο λάσκα, κι από κει σε καραέφηβο σπασίκλα με κοστούμι από E-Bay, σ' έναν απ' τους πιο πετυχημένους, ασυγκράτητους, και κατά βάθος γλυκούς φόρους τιμής στη nerd υποκουλτούρα.

Διάστικτο με σεκάνς δράσης που ποικίλουν από το κωμικά γελοίο ως το αγνό χορογραφημένο awesome, και περιλαμβάνουν βρισίδια, θανατερούς ήρωες, ροκ σάουντρακ, και μια 11χρονη με σπαθιά και πιστόλια, είναι μια ταινία φτιαγμένη για να τα σπάει, κατά πάσα πιθανότητα προσβάλλοντας πολλούς απ' όσους δεν την πιάσουν. Οπωσδήποτε ξεχωρίζει Το αστεράκι Chloe Moretz στο ρόλο του κωλοκοφτικού νηπίου, ένω ο Nicholas Cage είναι σε μια από τις σπάνιες συμπαθητικές στιγμές του.

Η μεγάλη δύναμη του Kick-Ass είναι η απλοϊκότητα της ιδέας του. Πολύ στεγνά, διασκεδάζει τη θεμελιώδη nerd φαντασίωση, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και όχι μόνο κερδίζει μεγάλους πόντους με το να μην παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, αλλά το φέρει εις πέρας με όλο το πάθος, την αμεσότητα, την ειλικρίνεια, την ασεβή, ανέμελη ακρότητα, το κάφρικο χιούμορ, τη slow-motion σπλάτερ βία, το αδιάντροπο ποπκόρν πνεύμα και στο βάθος την ελπίδα που θα περίμενες από μια ιστορία γραμένη για fans από fans που γίναν καλλιτέχνες. Απομυθοποίηση υπερηρώων και ποιος χέστηκε- είναι Superbad με μάσκες και όπλα.

(-)
Το πως η ταινία χάθηκε στην περιοχή της μπλοκμπάστερ κωμικοπεριπέτειας στην τρίτη πράξη

Ένιωθα ότι το σενάριο είχε χάσει τη μπάλα. Αν μη τι άλλο, όταν θες να πεις μια ιστορία για πραγματικούς ανθρώπους που ντύνονται υπερήρωες, πρέπει να χειριστείς λεπτά το γεγονός ότι στην ουσία λες μια ιστορία με υπερήρωες.

Η δε μουσική υπερεπένδυση κι επιπλέον η αντιμετώπιση του love story σε σχέση με το αρχικό υλικό με ξενέρωσαν. Κάποιες φορές το Kick-Ass έχει περισσότερα κοχόνες απ' όσο αφήνει να φανεί το περιτύλιγμα του.

(=)
Η απόλυτη nerd ταινία?

Μπορεί. Η ουσία είναι, στο πολύχρωμο σκηνικό της ποπ κουλτούρας, το Kick-Ass θέτει ένα σημαντικό point, και για το μεγαλύτερο μέρος, παραδίδει. Πάρτε το από έναν γράφοντα που γύρισε σπίτι με μια ακατακίνητη επίθυμια να παίξει με το ψεύτικο κατάνα του.

(7)*******

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποψάρα: